2013. június 16., vasárnap

Hordozóeszközök

Ez lenne a második felvonás hordozás témában. Itt szeretném bemutatni, miben-hogyan lehet gyerkőcöt hordozni. Rengeteg hordozóeszköz van a piacon, ami egyrészről persze jó dolog, mert tényleg széles a választék, másrészről kicsit zavaró, mert az elején nehéz köztük kiigazodni. Persze én sem vagyok vérprofi a témában, de az elmúlt hónapokban azért elég alaposan utánaolvastam, illetve több hordozási tanácsadóval is beszéltem, így talán a fontosabb alapokat be tudom mutatni. Sokan, sokat írtak már erről a témáról, szóval minden ponthoz csatolok majd hasznos cikkeket is, én csak a legfontosabbakat írom itt le.

1. A jó hordozóeszköz ERGONÓMIKUS felépítésű
Azt hiszem ez a legfontosabb! A jó eszköz lényege, hogy biztosítja a "békaláb-tartást". Aki látott már újszülöttet, az tudja, hogy amikor felemeljük vagy a hasára fektetjük, akkor minden baba felhúzza egészen a hasáig a lábait és valóban úgy néz ki, mint egy kis béka (a legcukibb béka :). Ezt a pózt kell biztosítania a hordozóeszköznek is: a baba gerince legyen "c" alakban (mert a csecsemők nem kiegyenesedett gerincoszloppal születnek), illetve a lábaik legyenek felhúzva, kb. a köldök magasságában (ez azért fontos, mert a csípőjük így van természetes pózban). Olyannyira ez a helyes testhelyzet egy baba számára, hogy ortopéd orvosok még gyakran ajánlják is a csípőfejlődésre gyakorolt pozitív hatásuk miatt az ergonómikus hordozókat.
Ebben a cikkben részletesebben is írnak a helyes hordozási pozícióról.
Ezen kritérium miatt nem ajánlottak a kenguruk: azok a hordozók, amik a babát csak keskenyen a lábak között támasztják meg, így a baba lábai lógnak.

2. Hordozásnál figyelembe kell venni a baba korát, képességeit
Hiszen nem mindegy, hogy egy néhány napos újszülöttet vagy egy már ülni, mászni tudó babát szeretnénk hordozni. Itt megjegyezném, hogy a legtöbb eszköznél sajnos nem megfelelően vannak feltüntetve az életkori határok (általában sok olyan eszközt ajánlanak már újszülött kortól is, amik egy újszülött babának még nem megfelelőek - egész egyszerűen a profit miatt).

  • Újszülött vagy koraszülött babát kendőben (ez lehet rugalmas, szövött vagy karikás), illetve a Close típusú hordozóban lehet hordozni. Ezek azok a hordozók, amik kellőképpen megtámasztják a baba fejét és gerincét. A Close és a rugalmas kendő használatát könnyebb elsajátítani, a szövött kendőét valamivel nehezebb. Fontos: sok hordozóhoz adnak ún. újszülött betétet, ezek azonban nem teszik az adott hordozót alkalmassá egészen kicsi baba hordozására.
  • Ha már tartja a baba a fejét, illetve megerősödtek az izmai és méretben is valamivel nagyobbacska (olyan 3-5 hónapos kortól) akkor már többféle hordozóban gondolkozhatunk. Továbbra is jó megoldás a szövött kendő, használhatunk Bondolinót (elvileg ezt hamarabb is lehet, de szerintem a legtöbb babának ekkor lesz megfelelő méretű), mei tait, karikás kendőt, babaerszényt és sokan már ekkor is elfogadhatónak tartják a csatos hordozók (SSC-k) használatát (bár ez utóbbival kapcsolatban nincs egységes álláspont).
  • Ha már mászik vagy jár a baba, továbbra is megfelelő a szövött kendő, karikás kendő, Bondolino, mei tai, illetve a csatos hordozók ekkor már mindenképpen elfogadottak.
Ebben a cikkben képekkel illusztrálva mutatják be a hordozóeszközöket.

3. A megfelelő hordozóeszköz a hordozó személynek és a babának egyaránt kényelmes
Itt elsősorban a súlyhatárokat fontos figyelembe venni. Hordozhatunk elöl, a csípőnkön és a hátunkon is. 
  • Az elöl hordozást általában 5-7 kg-ig szokták ajánlani (ezt a legtöbb baba valamikor 4-6 hónapos korában éri el). E fölött a súlyhatár fölött már célszerű váltani, mert túlságosan megterheli elsősorban a gáttájéki izmokat, illetve a női medencét. Ráadásul ebben az életkorban a babák már szívesebben nézelődnek a csípőnkről vagy a hátunkról.
  • A csípőn hordozást általában rövidebb időtartamra ajánlják, mert az egyenletlen terhelés nem túl kényelmes, ráadásul nem is tesz jót a gerincünkek.
  • A háton hordozás az, ami hosszú távon egy nagyobb babával a legkényelmesebb megoldás a hordozó személy számára.
Ezen kívül mindenkinek ki kell tapasztalnia, számára mi a legkényelmesebb: a hordozók nagy része elsősorban vállra terhel, némelyek pedig vállra és derékra.

4. Fontos, hogy megfelelően használjuk a hordozónkat
Ez egyébként nem olyan nagyon bonyolult, csak némi gyakorlás, meg a kezdetekben egy kis segítség szükséges hozzá.
Az a fentiekből talán feltűnt, hogy az egyetlen olyan eszköz, ami megfelelő felépítésű és minden életkorban használható, az a szövött hordozókendő (illetve a szövött kendőből készült karikás kendő). Ez egyébként a leginkább egyénre szabható megoldás is (ami nagy pozitívuma), ugyanakkor ennek a legnehezebb elsajátítani a használatát (én sajnos még nem tudom kendőben magamra kötni Rebust, de mindenképpen szeretném majd megtanulni). Ha valaki kendőzni akar, érdemes megkérnie egy tapasztalt barátnőt, hogy mutassa meg a kötési módokat, illetve segítse őket begyakorolni. Amúgy kendős ismerőseim mind azt mondják, hogy csak az elején tűnik nehéznek, hamar bele lehet jönni.

A többi eszköz elég könnyen használható, de azért ezek is gyakorlást igényelnek, mert az apróbb részletek sokat számíthatnak. Szóval szerintem ezeknél is érdemes kezdetben segítséget kérni.
Amúgy gyakorlatilag az összes eszköz használatához találunk videókat a youtube-on is.

Hát azt hiszem ennyit gondoltam, remélem sikerült némi vázlatot adnom a témához. Egyébként nekem azt ajánlották (és én is ezt ajánlom mindenkinek, aki esetleg hordozásra szánja a fejét), hogy érdemes többféle eszközt kipróbálni, mert mindenki számára más kényelmes, megfelelő. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése